Tartalom és marketing

A francia kártya lapjai, színei

a francia kártya lapjai

Francia kártya – lapok, színek

Napjaink legnépszerűbb játéka a póker. Téthódítása azóta a leglátványosabb, amióta online póker kaszinók sokaságában tízezrek, százezrek hódolnak játékszenvedélyüknek otthoni számítógépük előtt ülve, köszönhetően a világhálónak. 

A pókert és annak minden változatát, továbbá számos egyéb népszerű kártyajátékot – bridzs, kanaszta, römi… – francia kártyával játsszák. A francia kártya lapjai érték és szín szerint csoportosíthatók. A szín ez esetben nem a hagyományos értelemben használatos (kék, zöld, piros), hanem a lapok egyik megkülönböztető jelen. Négy „szín” fordul elő ennél a kártyatípusnál: ♠, ♥, ♦, ♣ – azaz pikk, kőr, káró, treff.  Ezek közül a kőr és káró jele piros, a pikk és treff jele pedig fekete. A lapok értéke egy 52 lapos francia kártyacsomagban tizenháromféle lehet ( a négy színnel szorozva így kapjuk az 52-t). A kártyalapok erősorrendben:

ász, király, dáma, bubi, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2  

Két azonos érték esetében a szín dönti el, hogy melyik kártya az erősebb. A pókerben a színek erősorrendje például ez:

francia-kartya-szinei

A francia kártya színei: pikk, kőr, káró, treff

pikk, kőr, káró, treff

– ezért például a ♠ ász erősebb, mint a ♥ ász. A teljes csomagot nézve a pakliban a legerősebb lap a pikk ász, és a leggyengébb lap a treff 2. Más játékoknál a sorrend más lehet, illetve ez akár lokálisan is változhat: előfordulhat, hogy egy vidéki kisváros törzsvendégei texasban más hagyományokat követnek. Ha nem nagy, közismert nemzetközi casino a helyszín, mielőtt az első osztás megtörténne, ajánlatos tisztáznunk a színek ott érvényes sorrendjét csakúgy, mint az egyes kombinációk erejét. Van, ahol a póker üti a royal flesht – másutt meg ellenkezőleg.   

A franciakártyában a fent említetteken kívül lehetnek még úgynevezett dzsókerek (angolul Joker). Az üzletekben vásárolható franciakártya-csomag két vagy három bohócfigurát ábrázoló Dzsókert tartalmaz, ennek a lapnak egyes játékokban (pl. römi) az a különleges tulajdonsága, hogy a játékos tetszése szerint helyettesíthet vele bármilyen más olyan kártyalapot, amelyre éppen szüksége van. 

A franciakártya másik neve römikártya, a magyar szóhasználatban ez gyakran előfordul.

gyakran azzal a furcsasággal is találkozhatunk, hogy a franci kártyalapok színeit a magyarkártya színeivel nevezik meg, ilyen a megfeleltetés általában ez: kőr = piros, treff = zöld, káró = makk, pikk = tök.

További részletek és más érdekességek egy szakmai blogban:

Kártyajáték, játékkártya, szín sorrend, érték sorrend, lapok a csomakban, pókerkártya, römikártya, bridzs játék, francia kártya lapjai és színei: kőr, káró; treff, pikk 

tartalom-marketing-blog

Ez a blog a tartalommarketing eszközeivel segíti elő egyes támogatott weboldalak kulcsszavas Google-helyezéseinek javítását az organikus találatok közt. További információk, tanácsok a honlapoptimalizálásról: Első helyre, oldalra kerülés a Google-keresőben SEO-szakember tanácsaival | Tartalommarketing - honlap kereső zöld marketing
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!